Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny pomarańczowo-cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kubka
cukier 1 kubek
proszek do pieczenia łyżka 1,5
Cynamon mielony Prymat 0,5 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczka
jaja 2 szt.
olej 0,5 szklanki
mleko 0,75 kubka
skórka z pomarańczy lub limonki 1 opak.
skórka otarta z jednej cytryny
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny pomarańczowo-cytrynowe

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wymieszać składniki suche, osobno wymieszać składniki mokre, po czym powoli dodawać suche do mokrych, mieszając na jednolitą masę. Na końcu dodać skórki pomarańczowe i skórkę z cytryny, wymieszać. Foremki lub blachę do muffinów wysmarować masłem, można lekko osypać bułką tartą. Napełnić formy do ok. 2/3 objętości. Piec do zabrązowienia się wierzchu, nie dłużej, bo zaczną się palić od dołu. Muffiny są dobre, kiedy drewniana wykałaczka po wbiciu jest sucha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak