Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy przekładaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier puder 1,5 szkl.
masło 125 g
miód 3/4 szkl.
jajko 5 szt.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 op.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
marmolada 1 szkl.
Krem:
cukier 1/2 szkl.
jajko 2 szt.
masło 125 g
margaryna 125 g
aromat waniliowy
spirytus 3 łyżki
Polewa:
czekolada 100 g
masło 3 łyżki
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy przekładaniec

Masło, żółtka, cukier puder utrzeć na puszystą masę. Dodać miód.
Sodę oraz przyprawę do pierników wymieszać z mąką, dodać do masy żółtkowej i nadal ucierać.
Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć delikatnie z ciastem.
przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec ok. 60 min. w temp. 180 stopni (nie otwierać piekarnika, bo ciasto łatwo opada).
Ostudzone ciasto podzielić na 3 części, jedną posmarować marmoladą, drugą kremem.
Ciasto polać czekoladą.

KREM
Jaja ubić z cukrem lekko podgrzewając.
Następnie ubić mikserem.
Przestudzić i utrzeć z tłuszczem. Pod koniec ucierania dodać spirytus i aromat waniliowy.

POLEWA
Czekoladę i masło roztopić.
Dodać mleko i podgrzewac mieszając, aż powstanie jednolita masa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak