Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane gruszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 80 dkg
cukier 6 łyżek
rodzynki 1 łyżka
skórka z cytryny 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
mąka 1/2 łyżki
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane gruszki

Wybrać gruszki niemalże zielone. Obrać, pokroić w ósemki. Szklankę wody zagotować z 4 łyżkami cukru. Do wrzątku wrzucić gruszki i gotować do miękkości. Żaroodporne naczynie posmarować masłem i ułozyc w nim odsączone gruszki. Żółtka ubić z resztą cukru. Dwie łyżki mleka wymieszać z mąką. Mleko zagotować i połaczyć z pozostałym mlekiem. Postawić na malym ogniu. Cały czas mieszając dodawać żółtka. Gruszki posypać rodzynkami i skórką z cytryny. Polać równomiernie sosem. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wstawić zapiekanke i lekko zarumienić. Podawać gorące.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak