Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrupiące szprotki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szprotki jak najmniejsze
mąka
olej do smażenia
sos
sok z cytryny 1/2 szt
sól
pieprz świeżo zmielony
koperek posiekany
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: chrupiące szprotki

Miksujemy składniki sosu aż płyn stanie się gęsty.Sos może się rozwarstwiać dlatego tuż przed podaniem należy go ponownie rozmieszać.Szprotkom odcinamy łebki i za pomocą wykałaczki usuwamy wnętrzności nie rozrywając skóry.W foliowym woreczku mieszamy mąkę z odrobiną soli.Wrzucamy szprotki i dobrze obtaczamy w mące.Mocno rozgrzewamy olej do głebokiego smażenia i wkładamy szprotki,po chwili smażenia wyciągamy je łyżką cedzakową i osuszamy na papierze.Podajemy gorące polane sosem i posypane solą morską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 07.01.2012 11:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak