Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolskie flaczki wołowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
mięso wołowe 0,25 kg
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
marchewka średnia 2
pietruszka 1
gałka muszkatołowa
pieprz i sól
kostka rosołowa 1
margaryna do smażenia 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolskie flaczki wołowe

Flaczki obgotować i przecedzić przez durszlak, mięso wołowe gotować z zielem angielskim i 3 liśćmi laurowymi, do miękkości w ma łej ilości wody, by powstał wywar. Mięso wyjąć i odstawić by przestygło. Do wywarudodać flaczki i gotować na małym ogniu do miękkości. Obrać warzywa i zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić margarynę i dodać warzywa, podsmażyć 5 min, na koniec dodając zmieloną paprykę. Mięso wołowe pokroić w paseczki i dodać do flaczków razem z warzywanmi, w razie małej ilości wywaru dodać 0,5l przegotowanej wody i 1 kostkę rosołu wołowego. Gdy flaczki będą miękkie całość zagęścić zawiesiną z mąki( można zagęścić jasną zasmażką). Przyprawić odrobiną startej gałki muszkatołowej i startego majeranku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ojuezuoboze 22.10.2023 02:20
Zmieńcie to zdjęcie, proszę
Maryś1 01.09.2010 22:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak