Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimowe placki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dużych ziemniaków 6-8
duże cebule 2
jajko 1
łyżki mąki 3-4
kg kapeluszy zimówki aksamitnotrzonowej 0,5
marchewka 1
łodyga selera naciowego 1
łyżka masła 1
sól i pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowe placki

Grzyby oczyścić i opłukać, duże kapelusze pokroić, małe zostawić w całości. Warzywa obrać. Natkę posiekać. Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, do tego zetrzeć 1 cebulę, wymieszać dodając jajo, mąkę, pół łyżeczki soli i pieprzu. Smażyć na rozgrzanym oleju [małe placki albo takie na całą patelnię]na złoty kolor. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną druga cebulkę, dodać startą na jarzynowej tarce marchewkę i posiekanego selera. Dodać grzyby, dusić 10-15 min. doprawić solą, pieprzem, dodać jogurt. Sosem polewać gorące placki, posypać natką pietruszki. Doskonałe z dodatkiem ogórka konserwowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 12.05.2012 20:53
mniammmmmmmmm;))
Grażyna13 10.02.2012 11:02
Pysznosci na zimę :)
leonkot 19.10.2011 15:23
ciekawe, muszę spróbować
Marybeth
Marybeth 30.09.2011 15:56
Pycha
Karolina92 09.05.2011 18:01
ooo grzybki i ogorek konserwowy :) pysznosci!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak