Sposób przygotowania

Kukułki wyjmujemy z papierków, wkładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy zwykłym mlekiem, dodajemy goździki i rozgnieciony kardamon. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż cukierki się rozpuszczą. Dolewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygnie przelewamy do większego naczynia przez sito (przyprawy!) i mieszając dodajemy pomału wódkę i spirytus. Przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy na min. kilkanaście godzin. Już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze zamiast można zrezygnować ze spirytusu albo zastąpić go wódką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Dawno nie robiłam...a byłaby jak znalazł na zimowe chłodne wieczory.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    u mnie też zapasik się skończył i trzeba zrobić nową :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    nigdy czegoś takiego nie próbowałam.., chyba najwyższy czas
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    polecam jeśli lubisz słodkie, kremowe napitki
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Świetnie, że taki szybki przepis. Ja znam niestety tylko z dwutygodniowym odstawieniem :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    bardzo dobra taka naleweczka i mozna robić przez cały rok, bo kukułki są dostepne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !