Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet jajeczny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
olej 2 łyż
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szkl
śmietana 22% 10 dag
jajko
koperek 2 łyż
groszek konserwowy 3 łyż
sól
pieprz
tłuszcz do formy
stopione masło 1 łyż
natka pietruszki 2 łyż
ser gouda 4 (tarty)
jajko ugotowane na twardo 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet jajeczny

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Jajka obierz, posiekaj , wymieszaj z przestudzoną cebulą, bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki oraz groszkiem konserwowym, przypraw do smaku solą i pieprzem. Białko ubij na sztywną pianęze szczyptą soli, połącz z masą. Formę keksową nasmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Włóż masę, uklep, wyrównaj wierzch, posyp jeszcze odrobiną tartej bułki i całym żółtym serem, skrop stopionym masłem. Piecz ok.30 min. w temp 180st. Pasztet podawaj na gorąco, pokrojony w plastry, z gorącym sosem (np: cebulkowym)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak