Sposób przygotowania

Do mielonego mięsa cielęcego dodaj jajko, bułkę tartą, łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki, 2,5 łyżki startego parmiggiano reggiano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie mięso, a następnie formuj mini-klopsiki o średnicy ok 1-2 cm (w zależności od tego, ile czasu możesz na tę czynność poświęcić ;)).

Pomidory włóż do miski, zalej wrzątkiem i wyjmij je po chwili. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Smaż mini-klopsiki, aż będą złociste. Dodaj na patelnię czosnek, smaż chwilę (uważaj, aby nie spalić czosnku - stanie się wtedy gorzki i popsuje smak całej potrawy!). Dodaj świeże pomidory i smaż kilka minut. Dodaj sok pomidorowy i gotuj całość (od czasu do czasu mieszając) przez kolejne 5-10 minut. Tuż przed podaniem dodaj do sosu 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj całość.

Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu dodaj do makaronu 2 łyżki oliwy i łyżkę posiekanej natki pietruszki - wymieszaj makaron.

Na talerzach układaj pietruszkowy makaron i polewaj sosem z klopsikami. Danie posyp pozostałym parmezanem (ilość wedle uznania). Danie możesz też oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i przyozdobić listkami natki pietruszki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    apetycznie wygląda
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    bardzo apetycznie wyglądają:)
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Świetne zdjęcie i zapewne potrawa także.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    świetne
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !