Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki bigos z warzywami i mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta młoda 1 szt
pierś z kurczaka 80 dag
marchewka młoda 2 szt
cebula 2 szt
pomidor 5 szt
olej 2 łyżki
koperek wg uznania
tymianek wg uznania
bulion drobiowy 2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki bigos z warzywami i mięsem

1. Mięso opłucz, dokładnie wytrzyj. Pokrój w grubą kostkę. Oprósz solą i pieprzem, przemieszaj.
2. Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w ukośne, cienkie plasterki.
3. Kapustę oczyść, wytnij głąb a resztę poszatkuj. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień na nim mięso.
4. Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze chwilę. Dołóż marchewkę oraz kapustę. Zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 40 min.
5. W trakcie duszenia od czasu do czasu mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna garnka. Koperek oraz tymianek opłucz, posiekaj.
6. Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno pokrój. Dodaj do bigosu 5 min przed końcem duszenia.
7. Wsyp zioła. Bigos przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak