Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z indyka z ananasem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sznycle indycze 500 g
sos sojowy 8 łyzek
sok cytrynowy 2 łyzki
ananas 1/2 szt
olej sojowy 2 łyzki
kiełki fasoli mung 300 g
szczypiorek 1 pęczek
sól
pieprz
chili
imbir 2 kawałek
grzyby shiitake 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z indyka z ananasem

Mięso indyka i grzyby umyć i osuszyć. Mięso pokroić na paski grubości 1 cm. Duże grzyby przekroić na pół. Imbir pokroić na bardzo drobną kostkę i zmieszać z 4 łyżkami sosu sojowego, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i niewielką ilością chili. Mięso i grzyby polać marynatą i odstawić na godzinę do lodówki.
Ananasa obrać, pokroić w plasterki grubości palca i usunąć wewnętrzny głąb. Plastry podzielić na kawałki.
Olej podgrzać w dużej patelni. Odsączone mięso i grzyby obsmażyć z każdej strony, potem dodać kawałki ananasa. Kiełki umyć i odsączyć. Wrzucić na patelnię i dusić, ciągle mieszając, przez kilka minut.
Sznycle jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i resztą sosu sojowego. Szczypiorek umyć, otrząsnąć i drobno posiekać. Przed podaniem dodać do potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak