Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z pomarańczą i dymką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 160 ml
sól
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
pomarańcza
olej 1 łyżeczka
czosnek posiekany 1 łyżeczka
kolendra 1 szczypta
indyk 1 sznycel
ryż długoziarnisty 40 g
ryż dziki 40 g
rosół warzywny 1/2 (instant)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z pomarańczą i dymką

Ryż zagotować w lekko osolonej wodzie. Zmniejszyć ogień, gotować 25 minut pod przykryciem, osączyć.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, ostrym nożem usunąć skórki. Cząstki pokroić na połówki, wypływający sok zachować. Dymkę opłukać, pokroić w cienkie krążki.
Mięso pokroić na 4 kawałki, posolić, smażyć po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Na ten sam tłuszcz wrzucić dymkę z czosnkiem. Przyprawić kolendrą. Podlać rosołem, dodać ryż i pomarańczę, wymieszać. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak