Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
ziemniaki 0,5 kg
szpinak 0,5 kg
cebula 2
jajko 1
masło 2 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
czosnek 2 zabek
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółty ser 15 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków.

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Obgotowujemy w osolonej wodzie przez ok 5 minut. Odcedzamy.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko. Wyrabiamy masę.
Cebulę i czosnek kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na maśle. Wystudzone dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
N dnie naczynia wykładamy masę mięsną. Na niej kładziemy ziemniaki. A na ziemniakach kładziemy szpinak.
Plasterki sera kroimy na paski szerokości ok 1 cm. Układamy z nich kratkę na szpinaku. Po wierzchu oprószamy gałką.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok 40 minut.

Smacznego:-))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 23.10.2011 21:51
dobra
eli82 25.05.2011 18:35
mniam
eli82 25.05.2011 18:35
mniam
halina17 09.05.2011 11:42
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak