Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa z serem feta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
masło lub margaryna 20 dag
szpinak( najlepiej mrożony) 1 opak
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
pomidor- bardzo pasują suszone 2 szt
śmietana 30% 1,5 szklanki
jajko 2-4 szt
sól do smaku - do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat - do smaku
feta 1 opak.
żółtko jajek 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
ser biały 15 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z serem feta

W czasie gdy rozmrażamy szpinak, z twarogu, masła, mąki i żółtka/jajka zagniatamy kruche ciasto (Twaróg możemy ewentualnie pominąć albo zastąpić serkiem wiejskim). Wstawiamy na 60min do lodówki. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek, siekamy je drobno i szklimy na małym ogniu na maśle albo oliwie, często mieszając. Do tego dodajemy rozmrożony, odciśnięty szpinak, przyprawiamy (nawet ok. 1 łyżeczki soli), smażymy razem pod przykryciem 5-10minut ( w zależności od preferencji), aby szpinak nie tracił swoich wartości. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i przekładamy na wysmarowaną formę - dużą, prostokątną albo okrągłą, do tartej. Ważne, aby ponakłuwać ciasto widelcem przed pieczeniem. Podpiekamy na złoty kolor w 170 stopniach. Gdy kruche ciasto wystygnie, przekładamy na nie szpinak. Całe jajka miksujemy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy ser feta (może być również żółty, starty) i pomidory pokrojone w plasterki (albo suszone pomidory). Pieczemy ok. 20-30 minut w 170stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.05.2011 06:57
Bardzo apetyczne połączenie smaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak