Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jogurtowo - porzeczkowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słoik 290g niskosłodzonej konfitury z czarnej porzeczki (ok.1 szkl.) 1
jajko 2
łyżki cukru 4
czubatych łyżeczek żelatyny 6
op. galaretki z czarnej porzeczki 1
ml soku z czarnej porzeczki (takiego syropu do rozcieńczania) 100
szt. herbatników typu Petit Buerre 30
g masła+1 czubata łyżka cukru trzcinowego Muscovado+4 łyżki mleka 50
jogurt waniliowy 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jogurtowo - porzeczkowy

Przygotować spód: herbatniki wsypać do torebki foliowej, rozgnieść wałkiem, przesypać do miski. W garnuszku zagrzać mleko, rozpuścić w nim cukier, dodać masło a gdy to się rozpuści cały płyn wlać do okruchów ciastek i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na dno foremki (ja użyłam tortownicy o śr. 22 cm) i ugnieść dokładnie łyżką, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, dodać sok, odstawić do wystudzenia. Żelatynę podzielić na dwie części, każdą rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Konfiturę wymieszać z 1/2 szkl. jogurtu, zmiksować. Jajka umyć, sparzyć, ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać pozostały jogurt, wymieszać. Naszykować 2 jednakowej wielkości miseczki, do jednej wlać mix konfitury i uzupełnić masą jogurtową tak aby w drugiej misce znalazło się objętościowo tyle samo masy białej. Do każdej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i szybko dokładnie wymieszać. Do foremki z zastygniętym spodem nalać 1/2 masy jasnej, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Następnie wlać 1/2 masy ciemnej - do lodówki. Potem reszta masy jasnej a gdy zastygnie reszta masy ciemnej. Gdy całość stężeje na wierzch wylać galaretkę porzeczkową o odstawić do lodówki. Oczywiście masy można wlewać w dowolnej kolejności albo podzielić je na więcej części. Deser najlepiej przygotować min. kilka godzin przed podaniem aby dokładnie zastygł. Moja rada: po dodaniu żelatyny obie masy mogą zacząć zbyt szybko tężeć. Aby móc je wylewać warstwami wstawiam miski z nimi do większych naczyń z gorącą wodą i intensywnie mieszam aby nieco się rozpuściły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milena87 03.03.2013 00:08
świetny torcik :)
aisza1 22.02.2013 07:30
brak mi słów
Andysz 11.06.2012 01:14
rewelacja;)
Neetka90 26.05.2012 11:49
mniam!
Neetka90 26.05.2012 11:49
mniam!
Neetka90 26.05.2012 11:49
mniam!
agnieszka214 13.03.2012 15:47
fajny
Anna133 08.03.2012 22:57
ciekawe połączenie
ilka_86 15.01.2012 22:10
super torcik
Anna169Hosz 20.02.2011 01:00
Wygląda na bardzo smaczny.
Joanna108
Joanna108 28.10.2010 09:14
Pysznie wygląda ten torcik. Myślę, że połączenie jogurtu waniliowego z porzeczką to bardzo udany pomysł :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak