Sposób przygotowania

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę (4łyżki odkładamy) przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce przesianej mąki i po trochu oleju oraz wody. Na koniec dodajemy starte jabłko, skórkę i zapach pomarańczowy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części - ja przelewam ją po połowie do dwóch jednakowych miseczek. Do jednej części dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy; do drugiej dodajemy pozostałą mąkę i też mieszamy. Formę (ja użyłam okrągłego prodiża) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wylewamy, na przemian, po 4 łyżki masy jasnej i ciemnej starając się wlewać je na środek - masy same się rozpłyną. Prodiż włączamy i ciasto pieczemy ok. 1godziny i 15-20min.. Trudno mi powiedzieć jak będzie w piekarniku bo zebrę piekę zawsze w prodiżu a do niego ciasto wlewam gdy jest zimny i dopiero włączam. Po 1 godz. sprawdzam ciasto patyczkiem. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. POLEWA: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę (koniecznie słodką, inna może się zważyć) a gdy zawrze wsypujemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, gotujemy na małym ogniu 3-4 min. cały czas mieszając, na koniec dodajemy aromat. Gorącą polewą smarujemy grubo przestudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia. Takie ciasto najlepsze jest na drugi albo trzeci dzień - oczywiście jeżeli wcześniej nie zostanie pożarte przez domowe łakomczuchy :-)

Komentarze

  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    pieknie wygląda
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda super
  • 5
    original
    Opublikowano

    SmakolykiJoanny

    podoba mi sie frezik
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    wyszło super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nikt nie krzyczy na mnie, że zgubiłam przy wpisywaniu cukier?! potrzebujemy go ok. 1 szkl i ucieramy z jajkami
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    fajne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    pięknie wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    chciałam zapytać o ilość cukru, a tu już jest odpowiedz :) pięknie wyszła :) a ja własnie szukam inspiracji na weekendowe ciacho :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    lubię to ciasto ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    wygląda super,mistrzowski wzorek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !