Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń mięsny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wieprzowina 30 g
jajko 4 szt
mleko 1 szklanka
kajzerki 3 szt
masło 60 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń mięsny

Ugotowane mieso pokroić w cienkie paski.jajka umyć a nastęnie oddzielić złótka.Kajzerki namoczyć w mleku, gdy zmiękną lekko odciosnąć i przecisnąć prze sitko, lub zmiksować. Masło rozetrzeć w misce, do masło dodać zmiksowaną bułkę tartą, oraz żółtka.Do powstałej masy dodać 4 łyżeczki posiekanej świerzej natki pietruszkioraz mięso.
Z białeku ubić sztywną pianę, do piany dodać szczyptę soli, i ubujiać jeszcze chwile,Piane wymieszać z masą i dodająć bułke tartą.Powstałą potrawą napełnic foremki budyniowe do 3/4 wysokości. foremki wcześniej należy wysmarować oliwą i posypać bułką tarta.Foremkę zamknąć i wstawić do duzego garnka z wrzątkiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 60- do 80 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak