Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

słodko-kwaśne kulki mięsne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina mielona 80 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
jajko 2 szt
przyprawa wloską 1 łyżeczka
pieprz świeżo zmielony szczypta
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
sos chili 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
mąka kukurydziana 2 łyżeczki
ocet 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: słodko-kwaśne kulki mięsne

Wołowinę mieszamy z bułką tartą jajkami przyprawą włoską i pieprzem,wilgotnymi rękami formujemy z mięsa 18 niedużych kulek.Kulki układamy na blasze i pieczemy 15 min w 200 stopniach,następnie przekładamy je do płaskiego naczynia żaroodpornego.Mieszamy 6 łyżek soku z pomarańczy,sos chilli sos sojowy ocet oraz cukier i podgrzewamy.Pozostały sok pomarańczowy ucieramy z mąką kukurydzianą na gładką masę i łączymy z sosem,całość podgrzewamy na małym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.Polewamy kulki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min aż będą całkowicie dopieczone.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 03.05.2012 20:51
pycha mniammm:)
Emiliozo 03.09.2011 17:16
są warte tego aby je zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak