Sposób przygotowania

składniki: 50 g masła albo margaryny
5 jajek
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1 dobrze czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru

sposób przygotowania: białka ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dosypać obie mąki przesiane z solą i proszkiem, wlać ekstrakt waniliowy a na koniec roztopione, przestudzone masło ew. margarynę, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić szpatułką. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Gorący biszkopt wyłożyć do góry nogami na czystą lnianą ściereczką oprószoną lekko cukrem pudrem w taki sposób aby papier był na wierzchu. Oderwać go delikatnie a ciasto zwinąć razem ze ściereczką w dość ciasną roladę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu rozwinąć i ew. nasączyć dowolnym syropem, posmarować bitą śmietaną albo ulubionym kremem i zwinąć.

taka blacha z piekarnika ma wymiary ok. 36/40x36/40 cm

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    Uwielbiam rolady. Co masz napisane na zdjęciu? Majówka? ;)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Pyza Majówkowa
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 2
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    każdy potrafi upiec biszkopt i co tu takiego wspaniałego!
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Smaczna_B, mylisz się bardzo - nie każdy to umie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !