Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowa zapiekanka z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 torebka
pieczarki 30 dag
ser żółty 15 dag
kiełbasa cienka 15 dag
masło 3 łyżka
jajko 3
sól
pieprz
Czosnek suszony Prymat
cebula 1
kostka rosołowa
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowa zapiekanka z pieczarkami

Ryż gotujemy na kostce rosołowej i zostawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle aż do odparowania wody. Dodajemy do ryżu. Dodajemy pokrojoną natkę.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do masy.
Mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem, czosnkiem do smaku.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy ryżowej. Z białek ubijamy pianę i dopiero wtedy łączymy z masą. Dodajemy starty na tarce ser. Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przekładamy do niego masę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 40 minut.

Smacznego:-))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 02.04.2013 18:51
pyszna ta zapiekanka
angelika14 22.04.2012 12:02
fajny przepis
octo 19.12.2011 00:04
aż mi się takiej zachciało:)
Ewelina38 12.08.2011 22:29
na samą myśl zgłodniałam, bardzo kusząca propozycja...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak