Sposób przygotowania

Do mąki dodajemy sól i maslo i dobrze siekamy nożem,dodajemy cukier cukier waniliowy,żółtko,śmietanę i szybko zagniatamy,wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na cząstki.Lekko osolone białka ubijamy mikserem na sztywną pianę dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut.Ciasto wyjmujemy i dzielimy na 2 części.Większą część wałkujemy na okrągły placek i wylepiamy nim dużą tortownicę, z drugiej części placka robimy wysoki brzeg,ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Na ciasto nakładamy brzoskwinie i ponownie pieczemy 10 min,dokładamy pianę posypujemy startymi płatkami migdałowymi i ponownie wstawiamy do gorącego ale wyłączonego piekarnika.Ciasto można wyjąć gdy migdały i piana lekko zbrązowieją

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Musi być smaczne takie ciasto z brzoskwiniami.
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    apetyczne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !