Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z jabłkami

5.0
(60)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
jabłka 1 kilogram
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
cukier 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami

Ciasto biszkoptowe:
Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę (30x38cm) wyłożoną pergaminem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Upieczone, ale jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na czystą lnianą ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon pozostawiając do wystudzenia.

Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce i dusić z cukrem na miazgę. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować jabłkami po czy ponownie zawinąć. Pozostawić (najlepiej w lodówce) do stężenia jabłek.

Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź polać strużkami polewą czekoladową. Ciasto kroić ostrym nożem, najlepiej piłą.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mmm4 11.03.2017 19:29
Przepis fatalny. Cisto wyszło twarde. Właściwie powinna być dodana 1 szkl. mąki!!!
24.12.2013 12:03
zdjecie rolady super ale przepis do niczego
Ja 10.12.2022 14:45
Potwierdzam, jesli to ma byc przepis na "rolade" to nie wiem gdzie brala "doradca smaku" lekcje pieczenia tzw rolady.....przeciez to jest zart....Do czterech utartch na puszysta mase jajek po dodaniu szklanki maki wychodzi zwarta bryla ktorej nie jest sie w stanie nawet "dokladnie wymieszac" jak to pani radzi, nie mowiac o wtloczeniu piany ubitej na sztywno... Kobieto przestan byc " doradca smaku" nas nie stac na wyrzucanie pieniedzy w bloto !!!!!
Ela15 18.12.2013 20:43
świetnie się udała:)
Dorian 15.12.2013 20:15
pyszne ciasto
IwonaKa 24.11.2013 00:02
wspaniała,uwielbiam takie rolady
Adam/ZUB3R 03.10.2013 11:31
wygląda bardzo smacznie
adelajda 20.09.2013 08:37
super rolada :)
AURELKA 03.07.2013 20:32
rewelacyjna rolada
junox 15.06.2013 14:21
no i to jest to co lubię najbardziej:)
edi 09.06.2013 11:46
wygląda wspaniale:)
Pani Domu 30.04.2013 09:35
smakowicie wyglada
ALAGOR 08.02.2013 22:18
dla mnie bomba!uwielbiam ciasta z jabłkami
IKrakowianka 29.01.2013 20:35
wygląda super
berys18 22.01.2013 14:07
bardzo efektowna
Elżbieta17 21.01.2013 21:22
super:)
magduś83 03.01.2013 20:18
Piękne ciacho, taki widok sprawia że nie da się nie myśleć o jedzeniu
cooleczka 22.10.2012 21:26
muszę zrobić
cooleczka 22.10.2012 21:26
muszę zrobić
Mari 14.06.2023 15:09
Nie radze, cos a tym przepis nie tak
Katarzyna59 22.08.2012 18:28
super
pierniczkowo 21.08.2012 10:33
wygląda wspaniale:)
Norgiusz 27.07.2012 07:34
rewelacyjna
alaaa 25.06.2012 20:50
wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 21.05.2012 08:09
dobre
ben-ka 21.05.2012 00:07
bardzo smaczna bo z jabłkami a takie ciasta lubię.
romanrafal
romanrafal 15.05.2012 06:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak