Sposób przygotowania

składniki: 6 jaj na twardo
6 plastrów chudego, wędzonego boczku
50-100 ml śmietanki 12%
3/4 szkl. wywaru jarzynowego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: Boczek pokroiłam w paski i wrzuciłam na mocno rozgrzaną teflonową patelnię, zesmażyłam na chrupko, zdjęłam na talerzyk. Jeśli wytopi Wam się dużo tłuszczu to część można zebrać zostawiając ok. 1 łyżki a nawet mniej...Do tłuszczu dodałam mąkę, wymieszałam, dolałam wywar i rozmieszałam energicznie żeby nie było grudek. Następnie dodałam śmietankę i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, pogotowałam 3-4 min. i ....gotowe! Świeżo ugotowane na twardo jaj, jeszcze gorące, obrałam. Poprzekrawałam na połówki i ułożyłam na talerzach. Polałam sosem i posypałam skwarkami. Jako dodatek były kluski śląskie pomidorowe w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/102044/kluski-ziemniaczane-pomidorowo-ziolowe.html

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !