Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety ryby morskiej
mleko kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomidorowo-kokosowym

SKŁADNIKI:

filety ryby morskiej, u mnie dorsz - 450g,
pomidory w puszce lub kartoniku, obrane i pokrojone - 400g,
mleko kokosowe - 300g,
curry - łyżeczka,
pesto czerwone - kopiasta łyżeczka,
chilli,
papryka słodka - łyżeczka,
imbir mielony - łyżeczka,
kolendra mielona,
sól, pieprz,
cukier,
sok z cytryny (jeżeli lubimy kwaśny posmak),
czosnek - 2 duże ząbki,

PRZYGOTOWANIE:

Filety ryby myjemy i osuszamy po czym kroimy w większą kostkę. Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe i pomidory, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy bez przykrycia na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy rybę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy przez kilka minut, do miękkości ryby. Na koniec ostatecznie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło lub zimno ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 01.02.2012 13:43
no pychota ;)
IZABELA29 01.12.2011 08:54
smacznie to wygląda
teresa18 25.11.2011 16:55
bardzo ciekawa propozycja
Sarenka 03.11.2011 20:39
Zaglądaj do mnie częściej, to się przekonasz, że pomysłów na rybę mam więcej (:
pacpaw 03.11.2011 19:35
kolejna zupa z dorsza jaką widzę. Może warto zrobić szczególnie, że notorycznie cierpię na brak pomysłu na rybę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak