Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

- karkówka bez kości - 4 plastry,
kasza jęczmienna - 12 łyżek,
cebula - duża,
marchewka - 5 średniej wielkosci sztuk,
korzeń pietruszki - 2 średniej wielkosci,
korzeń selera - wielkosci dwóch pietruszek,
seler naciowy - 2 duże łodygi,
czosnek - 2 duże ząbki,
por - duży,
liść laurowy - 2 sztuki,
Vegeta,
sól, pieprz,
przyprawa do zup w płynie,
curry.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć. Kaszę wielokrotnie przepłukać pod strumieniem zimnej wody. Można to zrobić za pomocą sitka. Mięso umyć i wrzucić do dużego, trzylitrowego garnka. Zalać zimna wodą, tak z ok 2,5 litra. Dodać vegetę i sól, zagotować i zebrać szumowiny. Gotować pod przykryciem przez 10 minut, dodać pokrojone w kostkę: cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Gotować 10 minut i dodać kaszę. Gotować na niedużym ogniu przez 25-30 minut, dodać łodygę selera. Po 10 minutach dodać pokrojonego w prążki pora i czosnek i gotować bez przykrycia do miękkości wszystkich składników. Doprawić do smaku i podawać razem z mięsem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy gorącej, przegotowanej wody i doprawiamy do smaku. Zostawiając gorącą zupę w garnku pod przykryciem, pamiętajmy, ze kasza będzie dalej pęcznieć i mięknąć.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    Smakowicie wygląda
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo smaczna:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !