Sposób przygotowania

To bardzo pyszne i aromatyczne grzyby. Pojawiają się wczesną wiosną w kwietniu i na początku maja...

składniki: ok. 1 kg mięsa z udźca indyczego bez skóry i kości
ok. 30 świeżych smardzy
1 cebula
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
6 łyżek sosu sojowego
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
ok. 2 szkl. wywaru warzywnego
do smażenia: masło klarowane
do smaku: papryka słodka mielona, ew. sól
2 łyżki posiekanego świeżego koperku

sposób przygotowania: Mięso opłukałam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Pokroiłam w paski. Skropiłam sosem sojowy i posypałam pieprzem ziołowym, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 2-3 godziny do lodówki.
Smardze dokładnie oczyściłam, opłukałam i osączyłam. Przycięłam dolną część owocników, jakby trzonek, bo jest twardawy (może je ususzyć i zmielić na grzybowy proszek). Górną część owocników pokroiłam w grube paski, mniejsze tylko na połówki. Cebulę obrałam i posiekałam.
Mięso obtoczyłam w niewielkiej ilości mąki i obsmażyłam partiami na rozgrzanym maśle (ok.4 łyżki) Zrumienione przełożyłam do rondla, wlałam bulion i dusiłam na małym ogniu 10 min.. Na patelnię dodałam 1 łyżeczkę masła i podsmażyłam cebulę, dodałam grzyby, smażyłam razem kilka minut po czym przełożyłam do mięsa. Na koniec dosypałam koperek. Dusiłam ok. 15-20 min.. Podałam z makaronem.

Przypominam, że smardze są w Polsce pod ścisłą ochroną i nie wolno ich zbierać! Można natomiast wybrać się wiosną na Słowację gdzie ich pozyskiwanie jest jak najbardziej dozwolone.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !