Sposób przygotowania

Grzyby suszone moczymy w przegotowanej wodzie.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy z golonką, żeberkami i antrykotem, gdy mięso będzie miękkie to je wyjmujemy i obieramy z kości. Obrane wkładamy z powrotem do naszej kapusty i dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
Kiełbasę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, po przesmażeniu dodajemy ją do garnka z kapustą. Po dodaniu kiełbasy dodajemy pokrojoną kapustę słodką (białą). Wszystko razem gotujemy przez kilka godzin. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na drugi dzień wstawiamy garnek z powrotem do gotowania. Znowu gotujemy (oczywiście od czasu do czasu mieszając!) przez godzinę i odstawiamy w chłodne miejsce. Trzeciego dnia powtarzamy tą czynność. Próbujemy czy istnieje potrzeba dodania przypraw- wszystko zależy od tego jak ostra była kapusta i kiełbasa.
Gotowy bigos wekujemy w słoiki. Podajemy z kawałkami grubej parówki.
Zimową porą bigos możemy gotować jeszcze dłużej, zwłaszcza wtedy, gdy możemy wystawić go na balkon.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    chętnie bym spróbował...
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    jak dla mnie kawałki parówek mogłyby być mniejsze.
  • 2
    original
    Opublikowano

    m1monika

    poproszę o porcję :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pyszne
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ja też chętnię zjem ale bez parówek...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    co jest takie ciekawe? :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    smaczny :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszny bigosik :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !