Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 50 g
mleko 40 ml
drożdże 20 g
mąka pszenna 250 g
żółtko jajek 2
masło 100 g
rodzynki 50 g
sól szczypta
jajko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka drożdżowa

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, odrobiny cukru i części mąki. Gotowy odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce aby urosło.
Po tym czasie do naszego rozczynu dodajemy resztę cukru, jajka, żółtka i pozostałą mąkę. Wszystko to wyrabiamy na jednolitą masę, dodając rozpuszczone ale nie gorące masło oraz szczyptę soli a na samym końcu rodzynki. Przed pieczeniem wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy w temp. 200 st przez ok 45 min. Gotową lukrujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.01.2013 07:44
pycha
Maniek2 05.05.2012 19:30
ładniutka
Mariusz10 08.01.2012 18:51
super
Motorek 27.08.2011 09:29
piękna i na pewno smaczna
misia53 24.07.2011 21:28
jaka śliczna
MAR3STA 27.05.2011 15:44
świetna babka;)
ziutula
ziutula 16.05.2011 05:34
pyszne jedzonko....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak