Sposób przygotowania

składniki: CIASTO - 50g Kasi
1/2 szkl. mąki torowej (szkl. poj.250ml)
3 czubate łyżki kakao naturalnego
5 dużych jajek
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu rumowego
NASĄCZENIE: 2/3 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
MASA - 500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3/4 szkl. mleka 3,2%
1/2 szkl. wiórków kokosowych
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki likieru kokosowego

do przybrania: kilka łyżeczek wiórków kokosowych
50g gorzkiej czekolady

sposób przygotowania: CIASTO - Mąkę przesiać razem z solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić oddzielając białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wsypać sypkie składniki, wymieszać delikatnie ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać rozpuszczoną, przestudzoną Kasię oraz aromat, wymieszać i wylać na dużą blachę (może być taka w wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 170st. C. Wyjąć na ściereczkę odwracając tak aby papier był na wierzchu i delikatnie go oderwać. Gorące ciasto zwinąć w ciasną roladę razem ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia.
NASĄCZENIE - wodę zagotować z cukrem i kawą, odstawić do wystudzenia.
MASA - wiórki zemleć, zalać mlekiem z połową cukru, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż ta się całkiem rozpuści, odstawić do ostygnięcia. Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru. Następnie dodawać po łyżce chłodnej, ale nie zastygniętej masy kokosowej i zmiksować. Na koniec dodać likier.

Wystudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć syropem kawowym, grubo posmarować połową masy śmietanowo-kokosowej, zwinąć, ułożyć brzegiem ciasta pod spód. Wierzch posmarować resztą masy, oprószyć wiórkami. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce albo kąpieli wodnej, polać roladę. Odłożyć do lodówki aby całość dobrze zastygła.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    Wygląda smakowicie!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pięknie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Fantastyczna... I pewnie smakuje tak dobrze jak wygląda:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    super, jak smakowała ? szybko się robi ?
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    smakowała bardzo a co do szybkości to czy ja wiem? biszkopt musi dobrze wystygnąć....a potem po nałożeniu masy całość trzeba schłodzić więc lepiej zrobić dzień wcześniej...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Bajeczna....w sam raz na upalne dni...taka prosto z lodówki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    doskonała
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    doskonała
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    doskonała
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    pięknie wygląda i zapewne tak też smakuje
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    świetnie wygląda
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a smakuje jeszcze lepiej
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    apetyczne i śliczne to ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Bardzo ładnie się prezentuje Twoja rolada.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !