Sposób przygotowania

Sałatki Babuni np.Tenczynek (sałatka z białej kapusty z dodatkiem cebuli i buraczków, doprawiana octem)

Plastry wołowiny nie powinny być zbyt grube bo będzie ciężko je rozbić. A rozbijamy je dokładnie tłuczkiem przez folię spożywczą - nic nie będzie pryskać a tłuczek nie porozrywa mięsa. Duże płaty po rozbiciu przecinamy na 2 kawałki. Każdy płat obficie oprószamy pieprzem mielonym, z obu stron. Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w cienkie półplasterki. Plastry boczku dzielimy na pół. Na każdym płacie mięsa, przy brzegu, układamy po kawałku boczku i kilku piórkach cebuli, zwijamy ciasno i spinamy szpadkami, obtaczamy w mące. Kiedy roladki są gotowe obsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Zrumienione ze wszystkich stron przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię wkładamy masło i podsmażamy na nim drugą cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy połowę sałatki Babuni, podsmażamy chwilę i przekładamy do rondla z mięsem. Podlewamy ok. 1 szkl. wody, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. 1-1,5 godz.. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wykałaczka lub widelec wchodzi w mięso bez trudu), doprawiamy solą, dodajemy resztę sałatki i dusimy jeszcze 10 min.. Podajemy z dodatkiem klusek śląskich albo kaszy. Sałatka jest przyprawiona nieco octem i dzięki temu mięso duszone w niej skruszeje i będzie bardzo smaczne.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Uwielbiam rolady!
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Apetyczne!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Dawno nie robiłam roladek wołowych... Pychota:)
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pięknie wyglądają
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Bardzo apetyczne :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    hmmm już mam na nie ochote
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ale pysznie wygląda!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !