Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka prażone 900 ml
margaryna Kasia 100 g
jajko 4 szt.
cukier 125 g
ciasto kruche 1 op.
wiórki kokosowe 100 (żółte)

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z kokosowo-bezową pierzynką

Ciasto: rozpuścić 100 g margaryny Kasia, do miski wsypać 1 op. 400 g Ciasto kruche, wlać roztopioną margarynę, dodać 1 całe jajko i 3 żółtka (białka wykorzystamy do bezy), zmiksować, wyłożyć ciastem podłużną blachę, brzegi ciasta podwyższyć na ok. 3 cm, wyłożyć całe opakowanie 900 ml jabłek prażonych, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni i piec 30 minut. W między czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier i żółte wiórki kokosowe, gdy minie 30 minut, wyłożyć masę bezowo-kokosową na prażone jabłka, zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec dalsze 15-20 minut, beza nie może ściemnieć. Wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 09.05.2011 22:18
pyszności
szyba 07.05.2011 10:09
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak