Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdzowy z rabarbarem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 0,5 szklanka
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
margaryna 1/2 kostka
żółtko jajek 5
mąka 1/2 szklanka
margaryna 2 łyżka
cukier puder 5 łyżka
rabarbar 0,5 kg
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdzowy z rabarbarem

Podgrzewamy lekko mleko.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mleka. Odstawiamy na ok 15 minut do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy w garnku.
Żółtka ucieramy z cukrem.
Mąkę wsypujemy do miski, wlewamy mleko, dosypujemy sól. Wlewamy ostudzoną margarynę. Dodajemy żółtka z cukrem i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto aż będzie odstawać od reki. Odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki.
2 łyżki margaryny siekamy z pudrem i 1/2 szklanki mąki na kruszonkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Posypujemy pokrojonym rabarbarem. Na wierzchu posypujemy kruszonką.
Piec przez ok 50 minut w temp. 180 stopni.

Smacznego:-))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 22.09.2011 12:13
ciekawy:)
Iwusia 03.09.2011 22:23
pycha ciasto
szyba 07.05.2011 10:08
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak