Sposób przygotowania

Jajka dokładnie myjemy. Następnie robimy niewielka dziurkę w każdym jajku przy węższym końcu. Jajka wylewamy tak żeby nie uszkodzić skorupki. Jedno żółtko i białko zostawić do ciasta, resztę zużyć do innych słodkości :) Skorupki dokładnie wygotować a po wystudzeniu włożyć do garnka i zalać mocno osoloną wodą na pół godziny. Przepłukać zimną wodą i zostawić do całkowitego osuszenia. Przygotować ciasto. Masło roztopić. W jednej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki z jednym żółtkiem i białkiem. Mąkę połączyć z mokrymi składnikami. Skorupki jajek układac pionowo. Najlepiej np. w formie na muffinki. Dodatkowo można obłozyć je folią aluminiową żeby prosto stały. Za pomocą rękawa cukierniczego wlewamy ciasto do skorupek do 3/4 ich wysokości. Należy uważać żeby nie pochlapać skorupki z wierzchu. Piec 20 minut w temp. 180 C. Zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!

--> jeśli trochę ciasta \"wyleje\" się podczas pieczenia ze skorupki wystarczy po upieczeniu delikatnie zebrać nadmiar i oczyścić skorupke wilgotnym papierowym ręcznikiem.

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo ciekawy pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    genialny przepis . :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    genialny przepis . :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Bardzo interesujący przepis. Szkoda że nie ma fotki bo jestem straszni eciekawa jak wygląda efekt końcowy. :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !