Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z budyniem i owocami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czubate szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml) 2
szkl. cukru kryształu do ciasta+2 łyżki 1/2
dkg zimnego masła do ciasta+1 łyżeczka do budyniu 12,5
jajko 1
szczypta soli 1
op. cukru wanilinowego 16g 1
op. budyniu waniliowego (takiego na 0,5l mleka) 1/2
szkl. mleka 3/4
op. galaretki pomarańczowej 1/2
szkl. wody 3/4
mandarynki 3-4
szt. suszonych owoców żurawiny kilka

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z budyniem i owocami

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier zw. i wanilinowy, zimne, posiekane masło i jajko. Zagnieść gładkie, zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie i wylepić 8 foremek do tartaletek (śr. 11cm). Na ciasto położyć kawałek (koło, kwadrat) papieru do pieczenia i wsypać trochę grochu, tak aby przykryć całe dno. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Upieczone wystudzić, usunąć groch i papier. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, w reszcie rozprowadzić proszek budyniowy i wlać na wrzące mleko, mieszając gotować 3-4 min, odstawić przykryty szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia. Nałożyć po trochu zimnego budyniu do każdej babeczki. Mandarynki obrać dokładnie ze skórki, najlepiej byłoby obrać każdą cząstkę z błonek, ale nie jest to proste i konieczne. Szaron obrać cieniutko ze skórki, pokroić w plastry. Na każdej babeczce ułożyć po kilka cząstek mandarynki albo po plastrze szarona (na środku położyć 1 lub kilka żurawinek). Wierzch polać tężejącą galaretką (musi być tężejąca bo inaczej od razu spłynie - i najlepiej oblać 2-3 razy), odstawić aby wszystko zastygło. Tartaletki są najlepsze są po kilku godzinach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 11.05.2012 19:14
ciekawe :)
ilka_86 30.10.2011 21:09
smaczne
Jolanta40 13.07.2011 19:09
mniam, pyszne, a zdjęcie jak dla mnie jest ok, nie czepiajmy się wszystkiego
Agnik 26.06.2011 15:00
super
banditka 31.01.2011 07:02
super
Jolanta_P-S 27.01.2011 21:27
popieram, zdjęcie owocu dla niektórych będzie pomocne
Ewelina47 22.11.2010 15:23
ciekawe ciekawe..
eli_555 17.11.2010 18:44
pychotki
Babciagramolka 27.09.2010 19:38
Patrycjo- a czy nie wpadłaś na to , że w tym wypadku zamieszczenie zdjęcia persymony jest wskazane bo wiele osób nigdy tego owocu nie widziało i dla nich przepis był by nieczytelny bo by nie wiedzieli o co chodzi . Zwyczajnie czepiasz się . Problemem są zdjecia dostawiane hurtem li tylko dla puntów lub dostawianie byle by coś dodać. Myślenie przy komentowaniu bardzo pomaga . Pyzuniu piękne tartaletki- a kaki lubię w wersji wytrawnej
Patrycja42 12.06.2010 21:58
Czy zdjęcie nr 2 jest daniem gotowym ??? Czyżby Pani Doradca nie czytała regulaminu ???? Pod pojęciem \"Zdjęcia\" rozumie się każde zdjęcie, które obrazuje \"efekt końcowy\" wykonania przepisu (tj. dania, deseru, itd.).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak