Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, cukier zw. i wanilinowy, zimne, posiekane masło i jajko. Zagnieść gładkie, zwarte ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie i wylepić 8 foremek do tartaletek (śr. 11cm). Na ciasto położyć kawałek (koło, kwadrat) papieru do pieczenia i wsypać trochę grochu, tak aby przykryć całe dno. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Upieczone wystudzić, usunąć groch i papier. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, w reszcie rozprowadzić proszek budyniowy i wlać na wrzące mleko, mieszając gotować 3-4 min, odstawić przykryty szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia. Nałożyć po trochu zimnego budyniu do każdej babeczki. Mandarynki obrać dokładnie ze skórki, najlepiej byłoby obrać każdą cząstkę z błonek, ale nie jest to proste i konieczne. Szaron obrać cieniutko ze skórki, pokroić w plastry. Na każdej babeczce ułożyć po kilka cząstek mandarynki albo po plastrze szarona (na środku położyć 1 lub kilka żurawinek). Wierzch polać tężejącą galaretką (musi być tężejąca bo inaczej od razu spłynie - i najlepiej oblać 2-3 razy), odstawić aby wszystko zastygło. Tartaletki są najlepsze są po kilku godzinach.

Komentarze

  • -1
    original
    Opublikowano

    Patrycja42

    Czy zdjęcie nr 2 jest daniem gotowym ??? Czyżby Pani Doradca nie czytała regulaminu ???? Pod pojęciem \"Zdjęcia\" rozumie się każde zdjęcie, które obrazuje \"efekt końcowy\" wykonania przepisu (tj. dania, deseru, itd.).
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Patrycjo- a czy nie wpadłaś na to , że w tym wypadku zamieszczenie zdjęcia persymony jest wskazane bo wiele osób nigdy tego owocu nie widziało i dla nich przepis był by nieczytelny bo by nie wiedzieli o co chodzi . Zwyczajnie czepiasz się . Problemem są zdjecia dostawiane hurtem li tylko dla puntów lub dostawianie byle by coś dodać. Myślenie przy komentowaniu bardzo pomaga . Pyzuniu piękne tartaletki- a kaki lubię w wersji wytrawnej
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    ciekawe ciekawe..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    popieram, zdjęcie owocu dla niektórych będzie pomocne
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    mniam, pyszne, a zdjęcie jak dla mnie jest ok, nie czepiajmy się wszystkiego
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    natii3624

    ciekawe :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !