Sposób przygotowania

Buraki i warzywa opłukać, wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy, jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, zamieszać aby dokładnie się rozpuściły. Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju, wsypujemy kminek, dodajemy czosnek, chrzan, wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu. Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam, jak sok, jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni, ale zaręczam, że wcześniej go wypijecie. Można go przelać do słoiczków i zapasteryzować, ale lepiej zrobić sobie świeży...

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wspanialy przepis i zdjecie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Będzie pyszny barszczyk.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zdjęcie to takie sobie bo tylko składniki, ale sam barszczyk jest bardzo trudny do sfocenia...popróbuję jeszcze...
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    robiąc barszcz na tegoroczną Wigilię po zlaniu zakwasu warzywa zalałam ponownie przegotowaną wodą, ale wlałam jej mniej - zobaczymy po kilku dniach co z tego będzie - na pewno zakwas nie będzie tak intensywny, ale wyciągnie resztę smaku z warzyw
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewcia1312

    Ze zdjęcia można wnioskować,że nic tylko jeść...aż ślinka cieknie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super przyprawiony :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    tez tak robię zakwas
  • 0
    original
    Opublikowano

    ao_12

    ciekaw jestem smaku tego barszczu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jest bardzo smaczny a dzięki dodatkowi innych warzyw i przypraw wyjątkowo aromatyczny - lubię go pić taki sam, jak sok

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !