Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z mintaja 4 sztuki
cebula 3 sztuki
marchew 6 sztuk
seler 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
jajko 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej 6 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

1.Marchewki,pietruszki i seler obrać,pokroić w słupki.Cebule obrać,pokroić w plasterki.W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju,wrzucić cebulę,podsmażyć,dodać warzywa,przykryć.Podlać 3 łyżkami wody i dusić 20 minut,od czasu do czasu mieszając.
2.Rybę umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i mąką.Jajka rozmącić w miseczce.W drugiej przygotować bułkę tartą.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju.Filety obtaczać najpierw w jajku,potem w bułce.
3.Smażyć na złoty kolor z obu stron.Podlać łyżką wody,przykryć,odstawić na mały ogień na 10 minut,by doszły.
4.Natkę pietruszki umyć,osuszyć,drobno posiekać.Łyżkę natki odłożyć do dekoracji.Pozostała natkę i koncentrat pomidorowy dodać do jarzyn.Wymieszać ,przyprawić solą i pieprzem.
5.Rybę wyłożyć na półmisek,na wierzchu ułożyć usmażone jarzynki i posypać posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak