Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatne pulpety w sosie koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula 1
jajko 2
bulion warzywny 1 litr
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bulion 1 szklanka
smietana 18% 2 łyżka
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne pulpety w sosie koperkowym

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, 1/3 pęczka koperku siekamy. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, bułkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uzyskaną masę formujemy w małe kulki.
Litr bulionu doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy kulki mięsne gotujemy ok15 minut.
Sos:
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Ciągle mieszając wlewamy partiami bulion(szklanka). Podgrzewamy ok 5 minut. Wlewamy śmietanę i wrzucamy posiekany drobno koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pulpety odcedzamy i polewamy sosem.

Smacznego:-))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.05.2011 00:56
pyszność

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak