Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczki z serem w boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6
ser żółty 15 dag
pieczarki 6
wędzony boczek 6 plasterek
cebula biała 1/2
cebula czerwona 1/2
mąka 3 łyżka
przyprawa ziolowa 2 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki z serem w boczku

Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Razem podsmażamy na maśle.
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do gotującej się wody. Czekamy aż oda ponownie zacznie się gotować i zmniejszamy ogień. Na małym ogniu gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Następnie ziemniaki odcedzamy i dokładnie osuszamy. Każdy ziemniak obtaczamy w mące a następnie kroimy wzdłuż na pół.
Plasterki boczku układamy na dnie żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika.
Ser ścieramy na na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z przyprawą ziołową.
Ziemniaki przekładamy pieczarkami i serem( robimy coś w stylu kanapki) i owijamy wyjętymi z naczynia plasterkami boczku.
Układamy wszystko w naczyniu i zapiekamy ok 20 minut w temp 180 stopni.

Smacznego:-))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 01.07.2012 11:42
smacznie brzmi
Grazyna0211 16.08.2011 12:12
zapowiada się smacznie
Ewelina38 27.07.2011 22:27
pyszne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak