Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sczupak w winnej zalewie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szczupak 1 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
por 1/2 szt
seler kawałek
natka pietruszki
Goździki całe Prymat kilka
ocet 2 łyżki
wino białe 125 ml
sok z cytryny 1/2 szt
sól
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: sczupak w winnej zalewie

Sprawionego szczupaka przecinamy na pół i dzielimy na mniejsze kawałki (powinny być takiej wielkości by dały się zrolować),solimy i nacieramy pieprzem i odstawiamy na kilka godzin.Każdy kawałek ryby obwiązujemy nitka kucharska.Marchewkę pietruszkę oraz seler obieramy i dzielimy na dowolnej wielkości kawałki.Gotujemy 1,5 litra wody i wrzucamy warzywa i gotujemy wywar dodając gozdziki i ziele angielskie.Por przecinamy na pół myjemy i dodajemy do wywaru,następnie wsypujemy tymianek.Na kilka minut przed końcem gotowania wlewamy sok z cytryny i białe wino.Po zdjęciu z ognia zalewę odcedzamy i schładzamy.Roladki ze szczupaka układamy w glinianym półmisku zalewamy marynatą i trzymamy w lodówce 6 dni.Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.10.2011 07:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak