Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z łopatki wieprzowej

5.0
(116)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bitki z łopatki wieprzowej z w sosie własnym, to pyszny pomysł na obiad. Doskonale smakują z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi. 

Składniki:

łopatka wieprzowa
cebula mała
mąka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z łopatki wieprzowej

Łopatkę pokroić na kotlety, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Następnie obtoczyć z w mące i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej, zrumienić z obu stron.

W międzyczasie obrać cebulę, pokroić na mniejsze cząstki i wrzucić do mięsa, aby razem z nim się zrumieniła.

Kiedy zarówno mięso jak i cebula będą podsmażone, zalać je wodą i dusić ok. 2 godzin do miękkości, przewracając je co jakiś czas na drugą stronę, ciągle uzupełniając wodę - bitki powinny być niemal całkowicie w niej zanurzone.

Dzięki temu, że bitki obtoczone zostały w mące, z powstałego płynu otrzymamy pyszny gęsty sos, idealny do klusek śląskich, czy wielkopolskich pyz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elizka 07.12.2022 16:57
Udały się doskonale Dziękuję za ten przepis na bitki z łopatki wieprzowej. Gratuluję autorom
Doradca Smaku 08.12.2022 09:04
Bardzo się cieszę! :)
rjustysia 19.06.2012 11:00
pyszne mięso na świetny obiad :)
magdziorka6 06.05.2012 18:52
fajny przepis
Sylwia56
Sylwia56 06.04.2012 17:28
pychotka
Goya 30.01.2012 20:58
mniam
magical66 13.09.2011 17:41
pycha
Teresa19 12.06.2011 15:11
wyśmienite
Ania67 23.05.2011 18:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak