Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szaszłyk gruziński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baranina 70 dkg
cebula 5 dkg
mąka 1 dkg
tłuszcz 10 dkg
czosnek 2 ząbki
ocet
sól
pieprz
cebula 15 dkg
pomidory 10 dkg
natka pietruszki 2 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyk gruziński

Mięso płuczemy obieramy z tłuszczu i kroimy na prostokątne małe kawałki,zbijamy tłuczkiem.Cebulę i czosnek siekamy.Kawałki mięsa solimy posypujemy czosnkiem mielonym pieprzem zielem angielskim i skrapiamy octem.Tak przygotowane mięso przesypujemy posiekana cebulę wkładamy do miski i zostawiamy przykryte na 2 godziny.Na 4 patyczki 15 cm nabijamy po 6 kawałków mięsa i oprószamy je lekko mąką.Krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu tak aby na mięsie powstała zarumieniona skórka a wewnątrz mięso pozostało różowe.Przybieramy plasterkami pomidorów i drobno posiekaną cebula ułożoną w piramidki i posypujemy je papryka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak