Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z kalafiorem na zielono

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 30 dkg
margaryna 2 łyżki
kalafior 1 kg
groszek zielony 40 dkg
mleko 1/2 szklanki
masło 1 łyżeczka
cukier
sól
koperek 2 łyżki
mąka 2 łyzki
masło 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
sól
kalafior 1/2 szklanki
ser ementaler 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z kalafiorem na zielono

Ryz płuczemy zimną wodą zalewamy dwukrotnie większą ilością wrzącej wody niż wynosiła objętość ryżu,dodajemy margarynę sól i lekko mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu.Gdy woda wsiąknie w ryż wstawiamy do ciepłego piekarnika.Kalafior myjemy myjemy i gotujemy w duzej ilości wody z dodatkiem mleka soli i cukru.Zielony groszek płuczemy i gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem cukru i masła.Pod koniec gotowania groszek solimy.SOS-Mąkę rozprowadzamy zimnym wywarem z kalafiora i doprowadzamy do wrzenia,koperek drobno siekamy,połowę koperku smażymy z masłem i wlewamy do wywaru dodajemy pozostały koper solimy i mieszamy ze śmietaną.Ugotowany ryż mieszamy ze startym serem wykładamy na półmisek a na ryży układamy różyczki kalafiora i otaczamy groszkiem.Całość polewamy sosem koperkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.11.2011 08:06
lubie takie smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak