Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki mocno śliwkowe
Przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z wyd. \"Kolekcja Dobrej Kuchni\"
dkg mąki pszennej + trochę do podsypania przy wałkowaniu | 35 |
dkg masła lub margaryny | 15 |
dkg cukru pudru do ciasta | 10 |
ml drobno pokruszonych łuskanych orzechów włoskich (mogą być mielone) | 100 |
łyżeczki soli | 1/4 |
dkg drobnych rodzynek | 10 |
dkg śliwek wędzonych, suszonych b/pestek | 20 |
słoik ok.300g powideł śliwkowych | 1 |
czubate łyżki cukru (niekoniecznie) | 2 |
z 1 dużej cytryny | sok |
otarta z 1 dużej cytryny | skórka |
jajko | 1 duże |
żółtko jajek | 1 szt. (roztrzepane z łyżką mleka) |
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: