Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczupak faszerowany z folii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szczupak 1 kg
pieczarki 15 dkg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
tymianek 1/4 łyżeczki
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: szczupak faszerowany z folii

Rybę sprawiamy dokładnie myjemy i nacieramy solą również wewnątrz.Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę i odparowujemy na suchej patelni,cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju,dodajemy pieczarki i chwilę smażymy pod przykryciem,zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę masła.Gdy grzyby nieco ostygną łączymy je z roztrzepanym żółtkiem,bułką tartą i tymiankiem,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Białko ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z farszem.Tak przygotowanym farszem napełniamy szczupaka.Folie aluminiową smarujemy pozostałym masłem i szczelnie owijamy rybę układamy w brytfance i pieczemy 30 min w 200 stopniach.Podajemy bezpośrednio po upieczeniu i dekorujemy koperkiem i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.05.2011 07:29
Taki szczupak musi być smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak