Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gąsówki nagie marynowane

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg gąsówek nagich 2
korzenie pietruszki 2
cebule czerwone 2-3
szkl. octu spirytusowego 10% 1,5
szkl. wody 4
łyżek cukru 6
czubata łyżka soli do obgotowania grzybów+1 łyżka do zalewy 1
Liść laurowy suszony Prymat 4
łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego 1
ziarenek ziela angielskiego 8
łyżeczka ziaren gorczycy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Gąsówki nagie marynowane

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 min.. Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pietruszkę obrać, pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki. Zagotować ok. 2 l wody, dodać sól, wrzucić pokrojone warzywa, obgotować je przez ok. 3 min. wyjąć, osączyć. Grzyby podzielić na 2-3 porcje, każdą obgotować w tej samej wodzie co warzywa przez ok. 5-8 min. osączyć. W wyparzonych słoikach układać na dnie po trochu cebuli i pietruszki, na to grzyby i znów warstwa warzyw. Zalać wrzącą, przecedzoną zalewą, zakręcić słoiki i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Marynaty są dobre do jedzenia po min. 2 tyg..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.10.2013 22:39
akurat nie ja, ale naukowcy mykolodzy
Smaczna_B 30.10.2013 16:46
ale nazwa ...nagie.. toś wymyśliła
Izabela/bella81 29.09.2011 12:09
Takich grzybków nigdy nie jadłam. Nawet nie wiedziałam, że są jadalne ;)
Neetka90 27.08.2011 11:43
ciekawe jak smakuje ;-)
IZABELA29 01.10.2010 08:25
nasze grzybki ukochane
Patrycja42 12.06.2010 22:08
Nie wiem które zdjęcie jest zdjęciem gotowym !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak