Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą, prawie gorącą wodę (na początek ok. 1 szkl.), zagniatając zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrobić je, zawinąć w folię i odłożyć na ok. 30 min. Ostudzone mięso z rosołu, dokładnie obrane z kości, zmielić w maszynce. Zmielić także ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzać olej, zezłocić posiekaną cebulkę i dodać ją do masy. Wbić jajko, dodać zioła i przyprawić solą, dokładnie wymieszać - w/g mnie dłonie są tu niezbędne. Ciasto podzielić na 4-6 części, jedną rozwałkować na posypanym lekko mąką blacie dość cienko (resztę przykryć folią aby nie obsychało) i szklanką albo filiżanką wykrawać kółka. Na każdym ułożyć po 1 czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść partiami na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 min. od wypłynięcia, wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Podawać polane masłem z zezłoconą cebulką i surówką. Jeśli część pierogów ma zostać do następnego dnia (albo do zamrożenia) to po odcedzeniu przelewam je zimną wodą, osączam dokładnie, przekładam do miski i skrapiam lekko olejem. Delikatnie mieszam potrząsając miską i poruszam nią co kilka minut aż ostygną. Dopiero po ostudzeniu ew. wstawiam przykryte do lodówki albo nakładam do woreczków foliowych i zamrażam. Zamrożone odgrzewam wrzucając od razu z zamrażarki na wrzątek albo kładąc na patelni z rozgrzanym olejem i po zarumienieniu przykrywam na 3-4 min. pokrywką aby doszły.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    no fantastyczny przepis
  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    bardzo pysznie sie prezentuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    lubię z miesem
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Muszą być pyszne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    u mnie pierogi goszczą często bo mam \"kluskowych\" domowników
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    ciekawy farsz

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !