Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy z solą i mlekiem (ja robię to mikserem na wolnych obrotach). Powoli, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Jeśli nadzienie ma być słodkie to możemy do ciasta dodać 1-2 torebki 8g cukru wanilinowego, jeśli farsz będzie mięsny czy warzywny - do ciasta możemy dosypać trochę sproszkowanych ziół. Wymieszane ciasto odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. Rozgrzewam patelnię, smaruję ją kawałkiem słoniny nadzianej na widelec albo wlewam odrobinę oleju, rozprowadzam go po całej powierzchni a nadmiar zbieram zwiniętym w wałeczek ręcznikiem papierowym. Wlewam ok. 1/2 chochelki ciasta (trzeba samemu, metodą prób i błędów, dopasować ilość ciasta do posiadanej patelni) i szybko poruszam nią na boki aby ciasto równomiernie pokryło dno. Jeśli wlejecie zbyt dużo ciasta, nadmiar można zlać. Jeśli jest go zbyt mało, szybko nabierzcie jeszcze trochę i wlejcie na patelnię przechylając nią. Smażę naleśnika aż jego brzegi zaczną odstawać od patelni, podważam drewnianą łopatką i ostrożnie przewracam na drugą stronę, ale tylko na 3-4 s., i zsuwam na talerz. Tak samo postępuję z kolejnymi, aż do wyczerpania ciasta. Ponieważ do ciasta dodałam olej, nie smaruję już patelni przed smażeniem kolejnych, ale jeśli boicie się, że naleśniki będą Wam przywierać to smarujcie patelnię przed każdym naleśnikiem. I tu słoninka (albo skórka od niej) świetnie się sprawdza. Gotowe naleśniki nadziewamy w/g gustu i własnego smaku. Zwijamy w rulony albo składamy w kopertę czy trójkąty.

Komentarze

  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    jakie cieniutkie, uwielbiam naleśniki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anita21

    bardzo lubię
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawelek

    Pysznie wyglądają:)
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Lubię naleśniki!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    mdepfs

    sliczne
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    a po co tyle tej wody , wyjdą ci opłatki a nie naleśniki
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    i po co tyle opisywać , chyba każdy wie jak się naleśniki smaży
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    myślę, nie nie każdy - zagląda tu też dużo młodych osób, które stawiają w kuchni pierwsze kroki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !