Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z selera, z gruszką i orzechami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

seler korzeniowy średniej wielkości1
cytryna 1
garści łuskanych orzechów włoskich 2-3
łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 1
odrobina cukru do smaku:
gruszki 1-2 odmiana: "konferencja"
olej z orzechów włoskich 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z selera, z gruszką i orzechami

Cytrynę szorujemy, sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.Orzechy prażymy przez 2-3 min. na suchej patelni. Selera oczyszczamy , ścieramy ma dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy tak jak selera i dodajemy do niego. Dodajemy skórkę, połowę orzechów, doprawiamy oliwą i olejem orzechowym. Nie dodawałam cukru bo gruszki były dojrzałe i słodkie, ale to już kwestia smaku. Przed podaniem posypałam surówkę resztą orzechów, było pysznie :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 13.01.2012 10:50
Robie podobną, pycha :)
BozenA 26.10.2011 17:19
super
BozenA 26.10.2011 17:19
super
eli_555 13.07.2011 21:54
pyszna surówka
Rogalik 24.06.2011 20:49
lubię takie dobre surówki
irenka 07.02.2011 18:20
spróbuję,wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak