Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z kremem makowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
śmietana kremówka
mak
jajko
mąka tortowa
spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z kremem makowym

składniki: BISZKOPT - 50 g masła albo margaryny
5 jajek
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1 dobrze czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
SYROP - 1/2 szkl. syropu ze skórek pomarańczowych kandyzowanych
4 łyżki spirytusu
MASA - 2 żółtka
3/4 szkl. śmietanki kremówki 30-36%
1/3 szkl. cukru
3/4 szkl. maku niebieskiego
2 łyżki miodu akacjowego
4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki likieru pomarańczowego

na lukier: sok z połowy cytryny, cukier puder
do posypania: troszkę suchego maku, skórka pomarańczowa

sposób przygotowania: BISZKOPT - białka jaj ubiłam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku, cały czas miksując. Dosypałam także mąki przesiane z solą i proszkiem, wlałam ekstrakt waniliowy a na koniec roztopione, przestudzone masło, delikatnie wymieszałam łyżką. Masę wylałam na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Gorący biszkopt wyłożyłam do góry nogami na czystą lnianą ściereczką oprószoną cukrem pudrem w taki sposób aby papier był na wierzchu. Oderwałam go a ciasto zwinęłam razem ze ściereczką w dość ciasną roladę i odłożyłam do całkowitego wystudzenia.

SYROP - wodę zagotowałam z syropem, ostudziłam, dodałam spirytus.

MASA - mak zalałam wrzątkiem i po kilku minutach odcedziłam bardzo dokładnie na gęstym sicie. Zmieliłam 2 razy. Żelatynę zalałam 1/3 szkl. zimnej wody a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Zimną śmietanę ubiłam na sztywno. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam mak, miód, śmietanę ubitą oraz przestudzoną żelatynę i likier. Wymieszałam i grubą warstwą wyłożyłam na rozwiniętą i nasączoną uprzednio syropem roladę. Zwinęłam i odłożyłam do lodówki na 1-2 godziny żeby masa stężała - roladę trzeba ułożyć brzegiem ciasta do dołu. Następnie posmarowałam ją lukrem, posypałam odrobiną suchego maku i posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agam26 05.08.2012 17:03
mniam
rjustysia 15.06.2012 09:51
Z pewnością jest przepyszna :)
sara1 10.03.2012 12:10
śliczna i apetyczna
Agnik 19.10.2011 10:24
super
leonkot 03.10.2011 14:28
mogę prosić kawałeczek?
leonkot 03.10.2011 14:28
mogę prosić kawałeczek?
SmacznaPyza 02.09.2011 16:53
widzę, że ktoś się bawi w nabijanie sobie punkcików z kilku lewych kont - Karolina, Marysia i Misia90 - ciekawe który kombinator się za tym kryje.....
Misia90 02.09.2011 15:02
ekstra
Marysia 02.09.2011 13:43
super
Karolina69 02.09.2011 13:29
fajne
Anita21 20.06.2011 14:05
mmm pycha :)
1j1o1l1a1 05.05.2011 20:51
bardzo apetyczne
Agnieszka_B 05.05.2011 18:25
Takiej roladzie nie mogłabym się oprzeć...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak